Pet odličnih pitanja za poslodavca

Bez autora
Jun 09 2014

Razgovor za posao jedinstvena je prilika da oduševite poslodavca - iskoristite je. Iako vam se čini da o preduzeću ili poslodavcu znate već sve bitno, nemojte završiti razgovor za posao a da ste postavili bar neka od ovih pitanja... 1. Šta očekujete da ću postići u prva dva ili tri meseca rada? Odličan kandidat želi da zna kako stvari stoje. Ne želi da gubi vreme na "upoznavanje kompanije i upoznavanje načina na koji posao funkcioniše" već želi odmah da pređe na stvar i prihvati se posla. Žel odmah da stvori rezultate. 2. Koje zajedničke osobine imaju vaši najbolji radnici? Odličan kandidat želi biti i dugoročno odličan radnik. Svaka firma je drugačija, kao i kvalitet najboljih zaposlenih svake pojedine kompanije. Možda svi najbolji radnici u ovoj firmi rade prekovremeno. Ili je njihova kreativnost važnija od metodologije. Ili stalno dovode nove kupce, a poslodavcu je važnije to nego da sa klijentima grade dugotrajne odnose.

Pet odličnih pitanja za poslodavcaRazgovor za posao jedinstvena je prilika da oduševite poslodavca - iskoristite je.

Iako vam se čini da o preduzeću ili poslodavcu znate već sve bitno, nemojte završiti razgovor za posao a da ste postavili bar neka od ovih pitanja:

1. Šta očekujete da ću postići u prva dva ili tri meseca rada?

Odličan kandidat želi da zna kako stvari stoje. Ne želi da gubi vreme na "upoznavanje kompanije i upoznavanje načina na koji posao funkcioniše" već želi odmah da pređe na stvar i prihvati se posla. Žel odmah da stvori rezultate.

2. Koje zajedničke osobine imaju vaši najbolji radnici?

Odličan kandidat želi biti i dugoročno odličan radnik. Svaka firma je drugačija, kao i kvalitet najboljih zaposlenih svake pojedine kompanije. Možda svi najbolji radnici u ovoj firmi rade prekovremeno. Ili je njihova kreativnost važnija od metodologije. Ili stalno dovode nove kupce, a poslodavcu je važnije to nego da sa klijentima grade dugotrajne odnose.

3. Koje su stvari ključne za stvaranje konkretnih rezultata kompanije?

Poslodavci su ulagači, a svaki radnik trebalo bi da opravda svoju platu. U svakom poslu neke su aktivnosti naprosto važnije od drugih i čine razliku. Dobar kandidat želi utvrditi šta je to što čini razliku i znaju da je uspeh kompanije ujedno i njihovo lični uspeh.

4) Šta zaposleni rade u svoje slobodno vreme?

Zadovoljni zaposleni 1) vole to što rade i 2) vole ljude sa kojima rade.

Na ovo pitanje nije lako dati odgovor, pogotovo ako je u pitanju veća firma pa poslodavac ne može imati detaljan uvod u svačije hobije. Ipak, važnije od toga je da pokušate utvrditi kakav je profil zaposlenih u firmi i da li ćete generalno moći da se uklopite.

5) Kako se planirate nositi sa ..?

Svaka kompanija suočava sa izazovima bilo da su u pitanju tehnološke promene, novi konkurent na tržištu, praćenje ekonomskih trendova.

Stoga, iako je ovo firma u kojoj želite da počnete / nastavite da gradite svoju karijeru, prirodno je da se nadate ličnom rastu i napretku. Stoga je važno znati is kakvim se izazovima kompanija suočava i da li će moći da ih uspešno prevazicđe.

Dobar kandidat ne želi samo da zna šta poslodavac misli već želi da zna kakav plan poslodavac ima i kako se on, kao potencijalni radnik, u taj plan uklapa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik